De første 6 uger af drægtigheden


En tæve er drægtig i 63 dage (9 uger) og i den periode tager vi løbende vores tæver til dyrlæge. Første gang er som nævnt i et tidligere blogindlæg, for at få hende herpes-vaccineret og anden gang er for at få hende scannet.

De første 3 uger

Er tæven parret korrekt i forhold til ægløsningen, befrugter sædcellerne de modne æg i æggelederen, hvorefter celledelingen starter. Efter ca. 10 dage består et hunde-foster af 16 celler og det er i det stadie de vandrer ind i tævens livmoder (og celledelingen fortsætter). De befrugtede æg vil fordele sig ligeligt i begge livmoderhorn og på ca. 16. dagen begynder de at blive indlejret i livmodervæggen. Der hvor "hvalpene" vokser fast dannes moderkagen, som giver hvalpen næring frem til fødslen.

Livmoderhorn -hvad er det så?  En tæves livmoder er (naturligt nok) anderledes konstrueret end hos kvinder –den  er y-formet og indrettet, så der kan ligge flere hvalpe i hvert horn. 


4 uger drægtig

Fostrene ligger ved 28. dagen i en lille blære der måler omkring 2,5-3,5 cm, hos slanke tæver kan man ligefrem mærke disse bobler hvis man er dygtig, men mange vælger alligevel at tage forbi dyrlægen og få deres tæver scannet. Cirka var allerede synlig drægtig på 28 dagen, hun havde også morgenkvalme hele den tredje uge, men for jer der læser med herinde, bestilte vi alligevel tid til en scanning. Dorte Dyrlæge er altid meget forsigtig med at udtale sig om antallet, men vi så i hvert fald flere bobler –og det er bobler vi kigger efter på en scanning.

Kan I gætte hvor mange fostre der er på de nederste billeder?

Uge 5-6 Motion er vigtigt

Cirka var super fin og slank, selvom hun var tydeligt drægtig, da hun gik ind i 5. uge og vi kunne sagtens ane en bule på maven lige bag ribbenene. At føde et kuld hvalpe er fysisk anstrengende, så jeg cyklede en lille tur med hende hver dag frem til og med uge 6. Hun kom også i denne periode med i hundeskoven og på gåture, så hun fortsat kunne være i super kondition til den forestående fødsel.


Kh Marlene & Cirka