En af de dage..


Vi er normalt ikke pjevsede her i skoven, men igår var en af de dage, vi som opdrættere bare har lyst til at hive ud af kalenderen.. Cirka bar på 9 fine og fuldbårne hvalpe og kun de 4 overlevede.

Som I kan læse i et tidligere blogindlæg, gik første del af fødslen fint. Cirka havde veer, fødte hvalpe og hvilede ind imellem –præcis som vores andre tæver før hende. Vi var på intet tidspunkt bekymrede for hende, for mens hun hvilede, havde hun spredte veer indtil de kraftige presseveer begyndte og næste hvalp blev født.

Den femte hvalp hun fødte var slap og vi troede faktisk han var død, men med lidt ekstra massage kom han til hægterne. Herefter hvilede Cirka ca. en time uden veer, men vågnede så fik en 4-5 presseveer og fødte endnu en hvalp -desværre død. Efter den sidste hvalp, lagde hun sig til at sove og vågnede efter 2 timer, fik veer og fødte igen en død hvalp. 

Cirka havde på det tidspunkt ikke længere ret mange veer og dem hun havde, var svage og ineffektive, så da nummer to døde hvalp var blevet født, ringede vi til vores dyrlæge Dorte Lebech, der meget venligt havde givet os lov til at ringe, hvis der blev brug for assistance i løbet af aftenen og vi blev enige om, at Cirka måtte en tur forbi klinikken!

Hos dyrlægen fik Cirka ve-stimulerende og med hiv og sving fødte hun en kæmpe stor stendød hvalp og ca. 15 min senere endnu en død hvalp. Den sidste slappe hanhvalp der blev født her i huset, døde desværre også umiddelbart efter vi kom hjem, så status blev 9 fine hvalpe og kun 4 overlevede -ikke lige den fødsel vi havde drømt om.

Vi har opdrættet i 14 år og vi har haft en tæve der fødte 9 hvalpe på 1.5 time og en som fødte 7 hvalpe på 10 timer og vel alle variationer ind imellem –flertallet uden nogen problemer. Vi har dog også haft 2 tæver, der har fået kejsersnit og begge gange sad der en hvalp fast i fødselskanalen, så vi synes jo vi har en fin idé om, hvornår alarm knapperne blinker i en fødsel.

Efter sådan en oplevelse, sidder vi begge med en lidt tom fornemmelse og 100 gode spørgsmål til professoren; hvad gik galt og hvor skulle vi have set faresignalerne? – har vi gjort noget anderledes i Cirkas drægtighed end med de andre tæver?

Der er bare den detalje, at vi ikke kan komme i tanke om noget, der er gjort anderledes.. Jo vi har faktisk meget bevidst holdt Cirka fra at køre med i byen (ud og ind/op og ned af bilen) fordi hun var så tyk og vi har luftet hende med husets 2 pensionist-hunde Mjølner og Dyt-Dyt - så hun ikke blev jordet af ungdommen -ellers har hun fået præcis de samme betingelser som vores andre tæver. 

De fire overlevende har heldigvis knirket lystigt hele natten og Cirka har passe dem til UG, faktisk har hun været en super instinkt sikker hundemor fra den første hvalp blev født til den sidste –og ligeså vigtigt bagefter. Det er altid med en vis portion ærefrygt vi betragter tævernes adfærd, for de har jo ikke nogen lærebog i håndtering af veer, fødsel og yngelpleje, de gør det bare...

Lige nu nyder vi de helt almindelige hvalpelyde fra køkkenet -Cirka har spist morgenmad og vi har efterfølgende været ude og trave en lille tur i skoven, hun har fået skyllet fostervandet ud af pelsen og ligger nu og slapper af med de små.

Ha’ en dejlig dag derude…
KH Marlene & Cirka-Atterslank