Hundens sanser: Lugtesansen


Hundens vigtigste sans er lugtesansen og alle hunde har behov for at bruge deres næse hver eneste dag

De celler, der kan opfange lugt, er placeret i næsehulen, og hos hunden dækker de et område, der er mere end 10 gange så stort som hos mennesker. Der er mange millioner lugteceller i en hunds næse, og på hver celle sidder der en slags små fimrehår, der er i stand til at opfange duftmolekyler fra luften. Når lugtecellerne har opfanget et duftmolekyle, sendes der via nervetråde signaler til de områder af hjernen, der blandt andet regulerer følelser og hukommelse. Sådan er det også hos mennesker, og det er derfor en duft pludselig kan få os til at huske bestemte steder eller situationer.

Luftfugtigheden har betydning

Det store antal lugteceller i hundens næse, gør den i stand til at registrere meget små koncentrationer af en fært. Luftfugtigheden har dog også betydning. Når luften er tør, er der ikke så mange tilgængelige duftmolekyler som ved højere luftfugtighed. Det har betydning hvis en politihund eller en schweisshund skal følge et mange timer gammelt spor. ”Schweiss” er et tysk jagtudtryk for blod, og en schweisshund bliver typisk brugt til at finde vildt, der er påkørt eller anskudt.

Hundens lugtesans løser mange opgaver for mennesker

Vi mennesker har stor nytte af hundens fantastiske lugtesans. Gennem målrettet træning kan hunde trænes til at snuse sig frem til narkotika, sprængstoffer, såret vildt eller forsvundne personer. Man kan også træne hunde til at lugte råd, svamp eller væggelus i huse, samt til at opdage forskellige former for kræft. I lufthavnen er der hunde, der kan finde frem til skjulte kontanter, og som noget helt nyt, vil politiet nu træne hunde, der kan lugte om en person, der skal isolationsfængsles, gemmer en mobiltelefon på sig. Det er litium fra mobiltelefonens batteri, som hundene skal lære at genkende.

Alle hunde har glæde af at bruge deres næse

Næsearbejde er mentalt stimulerende, og der er mange måde du kan udfordre din hunds næse på, uanset race og alder. En af måderne er den nye hundeaktivitet ”Nose Work”, der netop er kommet til Danmark. Ved ”Nose Work” skal hunden søge efter tre forskellige dufte (eukalyptus, laurbær og lavendel) i fire forskellige miljøer (i beholdere, indendørs, udendørs samt på et køretøj). Du kan læse mere om ”Nose Work” i februar nummeret af DKK’s medlemsblad HUNDEN, på Facebooksiden www.facebook.com/Nosework.dk eller på hjemmesiden www.dogsdo.dk 

 

God fornøjelse!