Kom sikkert igennen nytåret med din hund


​Kanonslag, raketter og heksehyl kan stresse hunde - og andre dyr - i en i en sådan grad, at de bliver utrygge, bange eller måske endda flygter i panik. Nogle hunde bliver så forskrækkede, og husker oplevelsen og ubehaget så tydeligt, at de begynder at overføre angsten til andre høje lyde. De farer sammen ved lyden af et skraldspandslåg eller nægter at gå tur i mørket, fordi de forbinder mørket med lysglimt og brag. Derfor gælder det både om at forebygge at hunden bliver skræmt, og om at få den sikkert gennem nytåret.


• Medicin til bange hunde. Er din hund meget bange for fyrværkeri, så bør du hurtigst mulig tale med en dyrlæge om muligheden for at hjælpe hunden med angstdæmpende medicin, i den periode den er mest bange.

• Kosttilskud til utrygge hunde. Er din hund kun lidt utryg ved fyrværkeri, kan du overveje at hjælpe den med tryghedsskabende kosttilskud som Zylkene eller Adaptil, der fås i håndkøb.

• Hold hunden i snor. Hvert år bliver hunde og ejere overraskede af fyrværkeri – nogle gange med virkelig tragisk resultat, fordi hunden løber væk eller bliver påkørt. Hold derfor hunden i snor, når den luftes ude og i haven – med mindre haven er sikkert hegnet ind.

• Tjek halsbånd og hundetegn. Hvis uheldet er ude og hunden løber væk, er det vigtigt at hunden har halsbånd på og bærer et gyldigt hundetegn, så personen der finder hunden, dels kan holde fat i hunden og dels kan ringe på et mobilnummer og få fat i ejeren.

• Motion og adspredelse. Selve nytårsaften skal hunden luftes senest ved 21-tiden. En god lang tur i skoven eller på stranden i løbet af dagen, vil gavne hunden og gøre den mere rolig om aftenen. Giv hunden et kødben at gnave i, så dens fokus fjernes fra larmen udenfor.

• Lad aldrig hunden være alene hjemme nytårsaften.

• Tag ikke hunden med ud kl. 24 nytårsaften – heller ikke selv om den virker ”ligeglad” med fyrværkeriet. En vildfaren raket eller et kanonslag, kan risikere at give hunden en forskrækkelse for livet. Hunde kan også finde på at løbe efter raketter, som ikke kommer rigtigt til vejrs og tage dem i munden med frygtelige ulykker til følge. Så lad hunden blive inde.

• Lad den bange hunde søge skjul. Er hunden bange, så træk gardinerne for, for at undgå lysglimt og spil musik, så der kamuflerer støjen udefra. Lad hunden opholde sig i et rum sammen med sin familie. Nogle hunde vil gerne have et lækkert tyggeben at beskæftige sig med. Men hvis hunden er meget bange, vil den være for stresset til at spise noget.

• Har man fest og gæster, kan den bange hund med fordel anbringes i eks. soveværelset (med gardinerne trukket for og musik), hvor den kan høre familien. Døren bør låses, så gæster ikke ved et uheld får lukket hunden ud.

• Dagen derpå… I dagene efter nytår, skal du forsat holde hunden i snor, når du færdes ude. Selvom man kun lovligt må fyre fyrværkeri af til og med den 1. januar, så ved vi, at det sker helt ind i januar. Vær også opmærksom på glasskår og fyrværkerirester, som hunden kan finde på at forsøge at samle op og bide i.

• Klar til næste år…? Hvis du konstaterer, at hunden er bange for fyrværkeri i år, så husk på, at du kan gøre en del for at lydtræne hunden, så den er mindre bange til næste år. Lydangst kan også forplante sig til andre lyde (torden, skud mm). Tal med en dyrlæge eller adfærdsbehandler i det nye år, så I sammen kan lægge en plan for træning af hunden eks ved brug af en såkaldt lyd-CD.

Et liv med hund ønsker alle et godt Nytår.