Når hunden er overvægtig


Det er ikke kun mennesker der har problemer med overvægt. Rigtig mange hunde er også for tykke. Faktisk viser forskellige undersøgelser at ca. 1/3 af alle hunde i Danmark er overvægtige i forskellig grad.

Hvorfor bliver hunden overvægtig?
En hund bliver overvægtig, hvis den indtager flere kalorier gennem mad og godbidder, end den forbrænder. Hvor mange kalorier hunden skal have om dagen afhænger bl.a. af hundens alder, størrelse, aktivitetsniveau og sundhedsstatus.
En hund kan også blive overvægtig, hvis den får for lidt motion. Mange hundeejere overvurderer den mængde motion hunden får. I en presset hverdag kan det være svært at finde tiden til at motionere hunden tilstrækkeligt, og så får den ikke forbrændt det mad, som den har spist. Dag efter dag sniger de ekstra kalorier sig på og sætter sig som fedtdepoter.

Mange gode grunde til at slanke hunden
Hvis din hund er for tyk, kan det både påvirke din hunds livskvalitet og øge risikoen for sygdomme. Og overvægt, er en ”ond spiral”. En tyk hund vil have mindre lyst til at røre sig – og i misforstået godhed gør ejeren turen kortere. Herved mister hunden også muskelmasse og det giver både nedsat forbrænding og øger belastningen på hundens led – og det kan give slidgigt.

En overvægtig hund har også større risiko for at få sygdomme i hjertet, fordøjelsessystemet, lever og nyrer. Højt blodtryk og sukkesyge kan også volde hunden problemer. Fedt på brystkasse og mave kan også give hunden problemer med vejrtrækningen og at komme af med varmen, når det er varmt eller den motionerer. Overvægt siges gerne at afkorte hundens levealder med 1-2 år.

Sådan kommer du i gang med slankekuren
Først skal du have overblik over omfanget af din hunds overvægt. Tag en snak med en fagperson om dette. Din dyrlæge eller veterinærsygeplejerske kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad din hunds idealvægt er og hvilket diætfoder (slankefoder) der passer til netop din hund. De kan også hjælpe din med at lægge en plan for, hvordan I kommer i mål med projektet. Husk at man siger, at ”et mål uden en plan er bare er en drøm” (som nok ikke går i opfyldelse). Så altså, definer et mål og læg en plan.   

Styr på vægt, foder og motion
Lav et skema (eller skriv i en kalender) og noter dato, hundens vægt, hvor mange gram foder og evt. godbidder hunden får samt hvor meget motion hunden får. Noter disse data hver uge. På den måde begynder du at se en sammenhæng mellem hunden vægt, fodermængde og motionsmængde. Få hunden kontrolvejet mindst hver 14. dag. Mange dyrlæger og hundeudstyrsbutikker har en hundevægt let tilgængelig.

Vej hundens foder af om morgenen og brug kun det afmålte foder. Del gerne hundens foder op i flere måltider i løbet af dagen frem for et stort aftensmåltid. Hunde føler sult, når blodsukkeret falder, eller mavesækken tømmes. Ved at fodre flere gange i løbet af dagen, vil hundens blodsukker holdes stabilt, og mavesækken være fyldt længere, hvilket øger hundens mæthedsfornemmelse. Hvis hunden plejer at få godbidder i løbet af dagen, kan det med fordel tages fra dens slankefoder, således f.eks. halvdelen af foderet gives som regulære måltider og resten bruges som godbidder i løbet af dagen. Meget ofte mislykkes slankekuren, fordi ejeren giver hunden for mange godbidder (ost, pølse, tyggepinde mm) i løbet af dagen uden at reducere mængden af den daglige portion foder.
Bemærk, at hvis du har kat, så skal kattens foder flyttes uden for hundens rækkevidde.

Motion skal der til
Forbrændingen øges ved motion, så find på forskellige måder hunden kan få rørt sig. Hvis hunden er besværet ved at gå, så giv den flere små ture frem for en lang tur. Hundeleg og gåture sammen med andre, kan også øge hundens lyst til at bevæge sig. Svømning eller træning i water-walker kan også anbefales.
For hunde, der ikke har ledproblemer, kan hurtig gang eller løb på bakker eller en cykeltur også være fin motion. Husk at hunden skal trænes op til både distance og hastighed ved løb eller cykelture.

Forkæl din hund med motion og træning
Mange kan nok genkende, at dårlig samvittighed over manglende tid til hunden, kan udløse tyggepinde, godbidder eller en halv ostemad. Mad, godbidder og snaks bliver ofte brugt som kompensationsmiddel for mangel på samvær og aktivitet. Overvægt er altså misforstået kærlighed til hunden.
I stedet for at ”forkæle” din hund med godbidder og mad som bare gør den tyk, så gør noget aktivt med hunden. Sæt dit ned og kæl med hunden, børst den, leg med den eller endnu bedre. Gå en frisk tur med den. Det bedste du kan gøre for din hund, er at holde den i god form med et sundt og aktivt liv til glæde og gavn for Jer begge

Nedenfor kan du gå dine gamle og ikke mindst nye og sunde vaner efter i sømmene. Se det som en tjekliste, som kan hjælpe dig og din hund i mål med vægttabet.

God fornøjelse med den nye sunde livsstil!

Med venlig hilsen
Lars Christoffersen og Lise Lotte Christensen

De gamle vaner De nye sunde vaner Det skal du tænke på
Du har ingen plan for slankeprojektet – eller måske er det kun en del af familien der arbejder på projektet

Der ER en plan for slankeprojektet.

Man siger, at et mål uden en plan, bare er den drøm – det gælder også slankeprojektet.

Der skal udarbejdes en plan med mål og delmål og med fokus på kost og motion.

ALLE skal være enige og hvad hunden må og ikke må få osv.

Du giver hunden et almindeligt fuldfoder.

Ta med din dyrlæge om hvilket diæt foder – foder med reduceret kalorie indhold – der passer til din hund.

Fodertype skal passe til hundens alder, aktivitetsniveau osv

Du fri-fodrer hunden / fodrer på øjemål

Få styr på mængden af foder.
Vej hundens foder af hver dag.
Sæt foder i skål og tag kun foder fra dagsrationen.

Dette er vigtigt. Øjemålet er for upræcist. Få styr på mængden.

Du kender ikke hundens præcise vægt

Du skal kendes hundens præcise vægt.
Vej hunden.

Vej hunden 1 gang om ugen og noter hundens vægt i skema. 
Sæt mål og delmål for hunden vægttab.

Ved at veje hunden regelmæssigt og notere vægt i skema, kan du følge med i udviklingen. Det motiverer og hjælper dig vende udviklingen, hvis du kommer af sporet.

Du giver hunden dens foder i en skål

Hundens foder bruges til aktivering og træning i løbet af dagen

Foder i en skål spises hurtigt.
Ved at bruge hundens diæt foder til aktivering og træning vil hunden kede sig mindre og føle større mæthed i løbet af dagen

Du giver hunden flere slags godbidder og rester mm ved siden af fuldfoder: eks ost, pølse, leverpostej mm

Begræns de ekstra godbidder. Køb diæt godbidder eller brug i begrænset omfang, kogt kylling i små tern, lidt gulerod eller æble.

Mængden og typen af godbidder kan kuldsejl den bedste slankekur. Hold fast i diætfoderet og kun meget få kalorielette godbidder.

Hunden får ikke så meget motion

Hundens skal have mere motion og pulsen op.

Det kan være ved hurtig gang, løb, svømning, hundeleg, bakketræning, løbe mellem personer osv.

Du kender ikke omfanget af motion

Mål hundens motionsruter op og noter hundens motionsmængde.
Sæt mål for motionen.

Ved at måle nogle faste ruter op, ved du hvor langt hunden har gået i løbet af ugen.

Brug evt. en motions App som Endomondo som via GPS kan måle de ture du går.
Du kan også bruge en Petkit, som sættes i hundens halsbånd. Den måler hundens aktivitetsniveau, hvileperioder og kalorieforbrænding osv.

Sæt mål for motionen – eks. 5 km i gennemsnit om dagen.

Når hunden keder sig, giver du den mad for at ”underholde den”

Når hunden keder sig træner du med den, leger med den eller børster den.

Når vi har dårlig samvittighed overfor vores hund, giver vi den ofte mad. Erstat maden med træning, en gåtur, at blive børstet eller nusser eller sjov leg i stuen.