Pas på vægten hvis din hund er neutraliseret


Rigtig mange danske hunde døjer med overvægt, som i bund og grund skyldes at de indtager flere kalorier, end de forbrænder. Stofskiftet har dog også en stor betydning, og det bliver blandt andet påvirket af om hunden er neutraliseret (kastreret eller steriliseret).

Tænk dig om før du vælger neutralisation.

I Danmark har vi ikke den samme tradition for at neutralisere hunde rutinemæssigt, som man f.eks. har i USA. Det er fornuftigt, for man skal nøje afveje fordele og ulemper op imod hinanden, før man træffer beslutning om at få sin hund neutraliseret. Mange tænker umiddelbart at det hele bliver lidt lettere med en neutraliseret hud. For tævernes vedkommende skal man ikke bøvle med løbetider, og mange håber måske, at en lidt ustyrlig ung hanhund bliver nemmere at have med at gøre, hvis han bliver kastreret. Det er selvfølgelig korrekt at en neutraliseret tæve ikke kommer i løbetid, men i forhold til adfærdsproblemer er der mange studier der peger på at effekten af neutralisation er begrænset.

Hvad er en neutralisation

Neutralisation af hunde foregår ved at dyrlægen fjerner testiklerne, hvis der er tale om en hanhund, og æggestokkende hvis det er en tæve. Tidligere fjernede man ofte også livmoderen, men det gøres sjældnere i dag. For hanhundens vedkommende kan kastrationen gøre, at han får mindre tendens til at strejfe og til at strinte indendørs. Til gengæld er det ikke dokumenteret, at kastrerede hanhunde skulle være mindre aggressive end såkaldt ”intakte” hanner.  For tævernes vedkommende reduceres risikoen for livmoderbetændelse og visse former for kræft, mens der er øget risiko for udvikling af f.eks. urininkontinens.

Stofskiftet ændrer sig

Testikler og æggestokke producerer kønshormoner, som blandt andet påvirker hundens stofskifte.  Der er stor enighed om at langt de fleste neutraliserede hunde får et nedsat stofskifte, og dermed forøges deres risiko for overvægt betragteligt. Fodrer man med det samme foder som før hunden blev neutraliseret, skal man som en tommefingerregel nedsætte fodermængden med ca. en fjerdedel. Som altid skal man dog holde øje med hunden, og observere om den tager på eller taber sig med den nye fodermængde. Hos nogle hunde nedsættes aktivitetsniveauet også, og det kan medvirke yderligere til en vægtøgning. 

Særlige diæter

Nogle foderfirmaer producerer specielle diæter beregnet til neutraliserede hunde, og det kan være en god idé. Disse fodertyper vil, ligesom mange slankediæter, fylde lidt mere i maven og dermed giver de en større mæthedsfornemmelse.  Det kan være med til at give mere ro, hvis man har en hund der konstant tigger om mad, fordi man har nedsat den daglige fodermængde. Udover nedsat stofskifte er der mange hunde der udvikler pelsforandringer efter en neutralisation. Pelsen bliver mere ”uldet” og kan være svær at holde styr på. Mange ejere er nødt til at få klippet hundens pels ned med jævne mellemrum, efter den er blevet neutraliseret. Mange hilsener

Et liv med hund/ Helle Friis Proschowsky, Dyrlæge