Hvalpetesten


Servicehundeinstruktør Betina Bach har skrevet følgende om deres hvalpetest og det at komme i lære som servicehund hos STH – Servicehunde til Handicappede.


Den 26. juni 2016 var jeg på besøg hos kennel Falkirk’s for at teste Harry Potter kuldet og finde en egnet hvalp til en mulig karriere som servicehund. I den forbindelse har jeg lovet at give en beskrivelse af, hvorfor STH tester sine hvalpe, og hvad det er vi leder efter, når vi skal finde en ny kandidat.

Servicehund

Det er et spændende, varierende og særdeles hundevenligt job at være servicehund, men det stiller også store krav til hunden både hvad angår fysik og psyke. Det er ikke alle hunde, der har det, der skal til for at blive servicehundeaspirant, og vi søger at finde den bedst egnede i kuldet til opgaven ved at teste hvalpene, når de er ca. 7 uger gamle.

Hvalpetesten

Den test vi bruger giver os et billede af hvalpens medfødte mentale egenskaber f.eks. social adfærd, nysgerrighed, samarbejdsvilje, apporteringslyst, jagtdrift og stresstærskler.

STH’s hvalpetest er bygget op, så den ligger tæt op ad DKK’s mentalbeskrivelse, naturligvis med hensyntagen til, at det er små hvalpe, vi tester.

Testen starter med et isoleringsmoment, hvor vi ser efter hvalpens nysgerrighed og flokfølelse. Herefter følger nogle momenter, hvor hvalpen skal samarbejde med testleder om apportering- og trækopgaver. Det er vigtigt for os, at hvalpen er samarbejdsvillig, idet en servicehund med tiden skal lære et stort antal signaler, og hele livet kommer til at have et meget tæt samarbejde med mennesker. Til sidst testes hvalpen på en visuel overraskelse (en paraply, der bliver slået op nogle meter fra hvalpen), en trussel (en fodbold med sorte felter, som ligner stirrende øjne) og en høj lyd (et nøglebundt, der kastes ned i en metalskål). Her er det hvalpenes mod, nysgerrighed og evne til at komme sig oven på en forskrækkelse, vi ønsker at se. 

Gennem nåleøjet

Vi ved ikke på forhånd, hvor hvalpen skal hen, hvis den kommer igennem nåleøjet og bliver servicehund, men vi ved, at den kommer til at udføre krævende manøvrer som f.eks. at gå med ind i en lille, mørk elevator ved siden af en stor elkørestol eller at færdes med sin bruger i et indkøbscenter, hvor de mange lyde, lugte og bevægelser kan være en stor udfordring for hundene.

STH’s hvalpeværter og instruktører bruger meget energi på at miljøtræne hundene, men det er hvalpens mod og nysgerrighed, der gør det muligt at overvinde de betænkeligheder, den måtte have, når den skal gå på trapper/ind i en elevator/springe op på noget eller færdes på bevægeligt underlag for første gang, derfor er netop de egenskaber noget der ligger meget højt på STH’s ønskeseddel, når hvalpene skal vælges.

Så snart hvalpen er købt starter et målrettet arbejde frem mod en karriere som servicehund. Her spiller STHs dygtige, frivillige hvalpeværter en central rolle. Det er dem der passer og plejer, opdrager og miljøtræner hvalpen det første år.

Når hunden er omkring 1 år, begynder den avancerede del af træningen hos en af STH’s instruktører.  På det tidspunkt tester STH sine hunde igen, det foregår efter DKK’s mentalbeskrivelse. Det er mentalbeskrivelsen, der sammen med instruktørens generelle indtryk af hunden, og et grundigt sundhedscheck hos STHs samarbejdende dyrlæger der afgør, om hunden kan gå videre i programmet”. 


Falkirk's Whole Lotta Rosie i daglig tale Laura er uddannet servicehund og Buster Norsks trofaste hjælper.

Marlene & Lasses Harry Potter kuld

Hos Marlene og Lasse har jeg testet et meget homogent kuld bestående af 3 store, sunde og tillidsfulde golden retriever hvalpe. De var alle særdeles sociale, havde stor lyst til kontakt med testleder, og kunne gøre brug af denne, hvis et testmoment blev lidt ”uhyggeligt”. Hvalpene viste overordentlig fin vilje til samarbejde og havde passende mod og nysgerrighed.

STH kunne have brugt alle hvalpene, men det er Falkirk’s Sirius Black, der får muligheden for at få en karriere som servicehund. Hans ro, evne til at koncentrere sig om opgaven og fine samarbejdsvilje er helt i tråd med STH’s ønsker for en kommende servicehund.

Kh
Betina Bach,